За колко си продал мечтите си?

Начало / Блог / За колко си продал мечтите си?
 

Продаваш ли мечтите си? За какво си се отказвал от тях?
Да, най - вероятно вече си ги продал неведнъж, знам че аз съм го правел.

Наскоро прочетох една история, която ми помогна да видя нещата по тотално нов начин, и да осъзная колко често продаваме мечтите си и предаваме себе си.
Прочети я и ти.
Този млад и успял мъж притежава огромна земя с площ 4000 квадратни метра. В средата на имота му има ранчо, голямо над 800 декара с многобройни коне за езда. В просторната и уютна къща, над камината е закачена в рамка причината за небивалия му успех. Преди години никой не би предположил, че това момче може да постигне такъв живот.
Началото на неговата история е като дете от бедно семейство.

От малък семейството му често се местеше от стопанство на стопанство заради работата на баща му като треньор на коне. Тъй като нямаше приятели той прекарваше часове наред в разходки из ранчотата, където работеше баща му.

Така година след година докато един ден не преобърна живота му.
В гимназията един от учителите поставил задача на учениците да напишат есе за това, което искат да бъдат и да имат, когато пораснат. В момента, в който чул темата той усетил онзи сладък трепет на сърцето, което се изпълва с надежда и мечти. Имал цялата свобода да фантазира на воля и не се поколебал да опише своята мечта в най-големи детайли.
Колкото повече пишел, толкова по-ясна ставала картината пред него. Описал ранчото за коне, което притежавал, обсипал целия разказ с детайли относно разположението на къщата и конюшните, дори нарисувал местоположението. Изпълнен с ентусиазъм и надежда той уверено предал работата си.
Изпълнен с нетърпение зачакал резултата.

Два дни по-късно, когато получил обратно есето си на първата страница имало голяма червена оценка F (еквивалент на двойка). Със свито от мъка сърце той взел работата си и след края на часа отишъл плахо при учителя със заседнала буца в гърлото, за да го попита за причината за тази оценка.
Учителят му отговорил: "Това е толкова нереалистична мечта за момче като теб, което е от бедно семейство, без пари и без ресурси. Никога няма да постигнеш тези големи цели. Невъзможно е." Учителят направил реверанс и му казал, че ще му промени оценката, ако напише друго есе, но за по-реалистична цел.
Когато той се прибрал умърлушен в къщи с наведена глава отишъл право при баща си за съвет. След като изслушал цялата история бащата отговорил: "Не мога да ти кажа какво да направиш синко. Това решение е изцяло твое. Но знам, че ще е от изключителна важност за теб.
След няколко дни на момчето отишло при учителя и предало същото есе. Учителят го погледнал с недоумение. Момчето гордо казало: "Можете да запазите двойката, а аз ще запазя мечтата си!"
В къщата над камината е закачена в рамка 2-ката, която получил в училище, за да му напомня, как за малко да продаде мечтата си заради една оценка.
Колко често си продавал мечтите си?

Някои ги продаваме за пари и сигурност, избирайки да работят работа, която не им харесва. Други я продават просто за одобрението на останалите. Подменяме мечтите си, и ги правим по-малки, за да звучат приемливи, изпълними за обществото, за да не се отличаваме.
Внимавай! Ти продавал ли си мечтите си? Аз съм го правел, мога да кажа със срам! И знам колко е опасно и коварно. Защото уж ги продавам безнаказано.
Защото те остават при мен, просто ги подменям с малко по-различни, за да са удобни на другите. Но след време видях, че всъщност умират, губят силата си и колабират. Че с всяка подмяна, те губят част от магията си. Всеки път, когато се откажеш от тях, губиш вяра в тях, а с това и себе си. Спри. Аз спрях.

Лесно е просто да искаш неща, но изисква смелост да поискаш нещо, за което си готов да откажеш всичко останало, което ти се предлага в замяна.

Искаме си да ти кажа и направо да ти обещая, че тогава със сигурност, ще постигнеш всичките си мечти, но това няма да е истина. Ако наистина са важни за теб, ще „рискуваш”. Не знам дали ще ги постигнеш, не знам дали аз ще ги постигна, знам само със силна вътрешна вяра и много работа съм постигнал много от тях и с всеки ден се приближавам все по-близко до останалите.

С пожелание за силни мечти,

Ясар 

П.С Ще се радвам ако споделяш с мен, за твоите мечти и какво те е карало да се отказваш от тях ( дори и за малко). А какво те кара отново да повярваш.