За Сеченето на дърва, успеха и скоростта!

Начало / Slider / За Сеченето на дърва, успеха и скоростта!
 
 

Един ден двама дървосекачи започнали да спорят кой може да отсече повече дървета за един ден. След дълги препирни решили да решат веднъж завинаги спора, като си устроят състезание.

На сутринта на надпреварата двама мъже се появили с брадвите си и застанали на предварително уговорените им места и надпреварата започнала.

В началото скоростта им била еднаква и били наравно. След час първия дървосекач се усетил, че другият е спрял да сече и си казал, че това е неговият шанс и започнал да сече дърва с два пъти повече усилия.

След 10 минути чул, че другия дървосекач е започнал да сече отново. Те отново работили с еднаква скорост за известно време, след което втория дървосекач спрял отново. Първият дървосекач отново продължил без почивка, вече предвкусвайки победата. Това продължило цял ден.

На всеки час втория дървосекач спирал за по 10 минути, а първия продължавал неуморимо.

Когато времето изтекло, първият дървосекач, който е работил без никакво спиране, бил абсолютно сигурен, че той спечели състезанието.

За негова изненада обаче, това не било така, втория дървосекач бил първи с комфортна преднина. Първия дървосекач бил изумен и силно разочарован и попитал:

- Как се случи това? - Питал той опонента си? —На всеки час, ти спираше в продължение на десет минути, а аз не си починах дори веднъж. Как така ти си отсякъл повече дървета, отколкото аз? Това е невъзможно!

- Много е просто, всъщност, - отговори вторият секач. - На всеки час спирах работата в продължение на десет минути и докато ти не спираше да сечеш, аз си точих брадвата.

"Ако имах 8 часа да отсека дърво, 6 от тях щях да остря брадвата си." - Ейбрахам Линкълн.

Ти колко често си точиш брадвата? Забравял ли си да го правиш, полагайки неимоверни усилия, без да постигаш високи резултати?

Знам, че аз съм го правил.

По-трудния начин съм научил, че усилията не са всичко и че ако спра да уча, ако спра да опреснявам знанията и уменията си, резултати падат и другите ме задминават.

Няма значение с колко съм водил, винаги, когато ми е ставало комфортно, че съм по-добър, по-бърз и няма съм спирал да се развивам, съм си плащал. Не повтаря моята грешка.

Другият въпрос е дали разчиташ само на сила, действа и постоянство или имаш и стратегия?

Познавам не един и двама, много работливи ( повече от мен) и упорити, хора, които никога не се отказват, но са успели в живота, което означава, че не са щастливи, не са удовлетворени просто защото нямат живота, който искат.

Всъщност дори техните усилия са ги отвели по-далеч от целта и мечтата им.

Посоката и стратегията са много по-важни от скоростта и големите усилия, защото е пълно с хора, които отиват много бързо и с цената на много усилия там, където не искат. Не е ли жалко. Не прави тази грешка. Или я поправи.

Да, енергията, усилията, масивните действия са изключително важни без тях няма резултати. Но за да имаш не просто резултати, а тези, които искаш трябва да комбинираш действията стратегия и постоянно да си наточваш брадвата.